Friday, 11 November 2011

Sah ke ?

Hemm kali ni Susen nak kongsi satu cerita dengan korang semua.. Cerita ni adalah kisah benar yang berlaku di rumah Susen sendiri.. Cerita ni mengenai budak2 yang datang mengaji kat rumah Susen.. Umur dorang ni dalam lingkungan 5-8 tahun <kanak2 rebina lagi>.. Actually my mom ajar orang mengaji keh3.. Oke, kalau nak cerita yang sebijik2 kang takut korang semua tak faham.. so Susen edit2 skit cerita ni nak kasi korang semua faham tentang situasi yang berlaku...

Adapun keempat-empat kanak2 rebina ni yang memang sangat kamcing tahap kancing baju Melayu cekak musang dan dorang ni nakal yang teramat sangat sampai kan ada seorang Mak cik ni panggil dorang ni ribut, taufan, puting beliung dan tsunami sebab dorang ni suke kacau budak2 ngaji yang lain.. macam samseng pon ada.. Adoii budak2 zaman sekarang ni.. Bermasalah betul.. Dah nasihat tak makan saman.. Bak kata pepatah Melayu < Bagai mencurah air ke daun keladi ?>


Oke berbalik kepada cerita yang asal.. Actually nak cerita pasal time dorang solat.. Sebelum mengaji kena solat dulu :D My dad yang jadi imam masa tu.. time ni ketika sujud rakaat kedua kalau tak silap la..

Man : Oii, Min..Lepas ni aku nak ngaji dulu..Nanti boleh balik awal..
Min : Eh, mase solat mane boleh bercakap la.. Nanti batal..
Mun : Yang ko pon bercakap tu Min, batal jugak solat ko.
Mon : Fuuh.. nasib baik aku tak bercakap.. [nada yang tersangat slow tapi masih boleh didengar]

Secara automatik dan manualnya, solat mereka berempat tidak sah malam tu..

Moral of da story - Persiapkan diri kita untuk menghadapi akhirat yang sudah dekat..
Hadirkan rasa khusyuk dalam solat agar solat kita diterima oleh Allah.. InsyaAllah..

Man, Min, Mun dan Mon tu hanyalah name rekaan saja.. Nama real dorang ni sedap tapi dasyat la sebab susah nak sebut..                                                                               

                                                                                                                       
                                        

10 comments:

CikHoneyBee said...

comel jew mereka. maseh mentah. kite yg dewasa bule beri tnjuk ajar

Susen Nana said...

hemm btul tu :D

misz nara omey said...

ishh, nakal la...bese la budak2 an, belom matang ag kan..tapi boleh diajar lagi tuh kan..:)

Susen Nana said...

ahha.. kne aja btul2.. melentur buluh biar la dari rebung nya,, hehhe :D

Adik ChoChopper said...

Teringin Pulak Adik Nak Tengok Muka-Muka Dorang Tu! hek3 =P

putry arisa said...

comel karton2 tu...
pape pon.. meluntur buluh bia la dari rebungnye...
^_^

Anonymous said...

haha.. budak2 zaman sekarang ni mcm2 perangai ade :P

Juliet_iRa~" said...

hehe comelnya la diorang..;p

lepas habis solat, kena mrh tak?heee

Mia Meymi said...

hehe.. diorng msih bdak2..comel je..

Noor Adibah Binti A.Latif said...

comel lagu kat belog nie <3

huuu... bebudak memang camtu nakal jee.. huhu..


Big Red Mouse Pointer